MERHABA 

19 Şubat 2025 12:41
Önce selam, sonra kelam. Ben Adem ARI Sakarya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Öğretim Görevlisiyim. Daha önce değişik gazete ve internet haber sitelerinde yazdım. Burada “TARİHE GEZİYORUM” köşe adı altında yazacağım.

Sözcükler zaman içinde sözlük manalarını da içine alan daha geniş anlamlar kazanır. Selam İslam kelimesinin de kökü olan “slm” den gelir. İslam: eman, barış, kurtuluş, esenlik  demektir. Selam veren karşıdakine “ben size barış ve iyi niyetle geldim” demek istiyor. Diğeri de verdiği karşılık ile “ben de seni barış ve iyi niyetle karşıladım” diyor.

Buna benzer ifadeleri Öğretmen lisesi son sınıfta Yaman ARIKAN tercümesi İmam Gazali’nin “İlahi Nizam I” adlı kitabından okuduğumda çok etkilenmiştim. Kitabın ikinci cildini çok aramış bulamamıştım. Aradığım kitaba Arifiye Öğretmen Lisesi son sınıfta okul kütüphanesinde kavuştuğumda duyduğum sevinci bir gencin kitap sevgisine örnek olması için anlatmak istiyorum:

Bazı hafta sonları köyümüze giderdik. Bir hafta sonu köy dönüşü babam beni otobüse bindirirken “ben Salı günü gelirim” demiş ve harçlık uzatmıştı. Salı günü babam geleceğine göre uzatılan harçlığın büyük kısmını geri vermiş kalanı bana yeter demiştim.

Okula geldim, Salı geldi, babam gelmedi, işi çıkmıştır dedim. İkinci Salı geldi yine babam yok. Üçüncü Salı herhalde gelir diye düşünürken yine gelmedi. Zaten verilen harçlığı ilk haftada bitirmiştim. Üç hafta harçlıksız kalmanın ne demek olacağını hepiniz bilirsiniz. Okul bahçesinde biraz dolaştıktan sonra hava iyice soğumuştu. Kütüphaneye gittim. Raflara bakarken “İlahi Nizam II” yi gördüm. Dünyalar benim olmuştu. Parasızlığımı unutmuş büyük bir heyecanla kitabı okumaya başlamıştım. Ertesi Salı babam gelmişti. Kendisine baba seni çok bekledim dediğimde; “oğlum ben bir Salı gelirim demiştim. Hemen o Salı gelirim dememiştim ki” demişti.

Geleneğimizde bir kişi selam vererek bir meclise gelip oturduğunda; öncekilerin hepsi “merhaba” diyerek geleni sohbete davet eder.

Merhaba kelimesini hep çocukluğumdan beri dinlediğim mevlid-i şeriflerden hatırlarım. Süleyman Çelebi’nin “Merhaba bahri” ile Peygamber Efendimizin dünyaya gelişini karşılayışı çocuk beynimde büyük akisler uyandırırdı.

8 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesince Süleyman Çelebi ve dönemini anlatmam istendiğinde konuya hazırlanırken mevlidin Türk kültürü için önemini daha iyi anladım. Osmanlıyı fetret döneminde dağılmaktan kurtaranlar arasında Süleyman Çelebi’nin de bulunduğunu görmenin huzuru Süleyman Çelebi’ye olan hayranlığımı bir kat daha arttırdı. Daha sonraları Ortadoğu etkisinde kalan Osmanlı toplumunu Süleyman Çelebi yanında Yunus Emrelerin Türkçe ilahilerinde buldum. Konferans sırasında profesyonel ekipten Mevlid ve Merhaba bahrini Bursa’da önce anlatıp sonra Bursalılarla dinlemek benim için ayrı bir mutluluk kaynağı olmuştu.

Tarih; olayları yer, zaman, kişi göstererek anlatan ve değerlendirmede bulunan bilim dalıdır.

Burada öncelikle gezip gördüğüm coğrafyada geçen tarihi olaylardan söz edeceğim. Sonraki yazım Üniversiteyi okuduğum İzmir’de Halkapınar şehitliği olacak. Görüşmek üzere.

YORUMLAR
  • Toplam 6 yorum
Serkan Karkın 14:05 - 06 Mart 2025

Elinize emeğinize sağlık hocam hayırlı olsun

0 Beğenmedim
Nilgün Uğurlu 22:09 - 19 Şubat 2025

Hocam, akıcı , ilgi çekici , çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.Bir sonraki yazıyı merakla bekliyorum.

0 Beğenmedim
Hasan 19:42 - 19 Şubat 2025

Yüreğinize kaleminize sağlık hocam

0 Beğenmedim
Oğuz Tümer 18:21 - 19 Şubat 2025

Emeğinize sağlık Adem hocam????

0 Beğenmedim
ÖZCAN ÖZDEMİR 16:41 - 19 Şubat 2025

HOCAM, RABBIM YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN İNŞALLAH. YAZILARINIZDAN İSTİFADE ETMEYE ÇALIŞACAĞIM İNŞALLAH. SELAM SEVGİ VE MUHABBETLERİMİ SUNUYORUM.

0 Beğenmedim
Tunçay Altıntaş 16:21 - 19 Şubat 2025

Teşekkürler Adem hocam. Arifiye İ. Ö. O mezunu, emekli bir öğrt. Olarak, benide eski öğrencilik yıllarıma götürerek, buruk bir duygu yaşattın.

0 Beğenmedim

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
kaan uçar masaüstü
X