MERHABA
Sözcükler zaman içinde sözlük manalarını da içine alan daha geniş anlamlar kazanır. Selam İslam kelimesinin de kökü olan “slm” den gelir. İslam: eman, barış, kurtuluş, esenlik demektir. Selam veren karşıdakine “ben size barış ve iyi niyetle geldim” demek istiyor. Diğeri de verdiği karşılık ile “ben de seni barış ve iyi niyetle karşıladım” diyor.
Buna benzer ifadeleri Öğretmen lisesi son sınıfta Yaman ARIKAN tercümesi İmam Gazali’nin “İlahi Nizam I” adlı kitabından okuduğumda çok etkilenmiştim. Kitabın ikinci cildini çok aramış bulamamıştım. Aradığım kitaba Arifiye Öğretmen Lisesi son sınıfta okul kütüphanesinde kavuştuğumda duyduğum sevinci bir gencin kitap sevgisine örnek olması için anlatmak istiyorum:
Bazı hafta sonları köyümüze giderdik. Bir hafta sonu köy dönüşü babam beni otobüse bindirirken “ben Salı günü gelirim” demiş ve harçlık uzatmıştı. Salı günü babam geleceğine göre uzatılan harçlığın büyük kısmını geri vermiş kalanı bana yeter demiştim.
Okula geldim, Salı geldi, babam gelmedi, işi çıkmıştır dedim. İkinci Salı geldi yine babam yok. Üçüncü Salı herhalde gelir diye düşünürken yine gelmedi. Zaten verilen harçlığı ilk haftada bitirmiştim. Üç hafta harçlıksız kalmanın ne demek olacağını hepiniz bilirsiniz. Okul bahçesinde biraz dolaştıktan sonra hava iyice soğumuştu. Kütüphaneye gittim. Raflara bakarken “İlahi Nizam II” yi gördüm. Dünyalar benim olmuştu. Parasızlığımı unutmuş büyük bir heyecanla kitabı okumaya başlamıştım. Ertesi Salı babam gelmişti. Kendisine baba seni çok bekledim dediğimde; “oğlum ben bir Salı gelirim demiştim. Hemen o Salı gelirim dememiştim ki” demişti.
Geleneğimizde bir kişi selam vererek bir meclise gelip oturduğunda; öncekilerin hepsi “merhaba” diyerek geleni sohbete davet eder.
Merhaba kelimesini hep çocukluğumdan beri dinlediğim mevlid-i şeriflerden hatırlarım. Süleyman Çelebi’nin “Merhaba bahri” ile Peygamber Efendimizin dünyaya gelişini karşılayışı çocuk beynimde büyük akisler uyandırırdı.
8 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesince Süleyman Çelebi ve dönemini anlatmam istendiğinde konuya hazırlanırken mevlidin Türk kültürü için önemini daha iyi anladım. Osmanlıyı fetret döneminde dağılmaktan kurtaranlar arasında Süleyman Çelebi’nin de bulunduğunu görmenin huzuru Süleyman Çelebi’ye olan hayranlığımı bir kat daha arttırdı. Daha sonraları Ortadoğu etkisinde kalan Osmanlı toplumunu Süleyman Çelebi yanında Yunus Emrelerin Türkçe ilahilerinde buldum. Konferans sırasında profesyonel ekipten Mevlid ve Merhaba bahrini Bursa’da önce anlatıp sonra Bursalılarla dinlemek benim için ayrı bir mutluluk kaynağı olmuştu.
Tarih; olayları yer, zaman, kişi göstererek anlatan ve değerlendirmede bulunan bilim dalıdır.
Burada öncelikle gezip gördüğüm coğrafyada geçen tarihi olaylardan söz edeceğim. Sonraki yazım Üniversiteyi okuduğum İzmir’de Halkapınar şehitliği olacak. Görüşmek üzere.
- Toplam 6 yorum
Serkan Karkın 14:05 - 06 Mart 2025
Elinize emeğinize sağlık hocam hayırlı olsun
Nilgün Uğurlu 22:09 - 19 Şubat 2025
Hocam, akıcı , ilgi çekici , çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.Bir sonraki yazıyı merakla bekliyorum.
Hasan 19:42 - 19 Şubat 2025
Yüreğinize kaleminize sağlık hocam
Oğuz Tümer 18:21 - 19 Şubat 2025
Emeğinize sağlık Adem hocam????
ÖZCAN ÖZDEMİR 16:41 - 19 Şubat 2025
HOCAM, RABBIM YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN İNŞALLAH. YAZILARINIZDAN İSTİFADE ETMEYE ÇALIŞACAĞIM İNŞALLAH. SELAM SEVGİ VE MUHABBETLERİMİ SUNUYORUM.
Tunçay Altıntaş 16:21 - 19 Şubat 2025
Teşekkürler Adem hocam. Arifiye İ. Ö. O mezunu, emekli bir öğrt. Olarak, benide eski öğrencilik yıllarıma götürerek, buruk bir duygu yaşattın.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- YAZMAK ZOR 19 Nisan 2026 Pazar
- Öğrencilerimi dinlemek zamanı 08 Nisan 2026 Çarşamba
- Nevruz ve Sarı-Kırmızı-Yeşil 21 Mart 2026 Cumartesi
- ÇANAKKALE BİLİM'İN İMANIN ve TÜRK ASKERÎ DİSİPLİN ve LOJİSTİGİNİN ZAFERİDİR. 19 Mart 2026 Perşembe
- MESAİ ve YOL ARKADAŞIMIZ İLBER HOCA 14 Mart 2026 Cumartesi
- KAFA KARIŞTIRAN SULAR 10 Ocak 2026 Cumartesi
- AR-GE GİZLİLİK İÇİNDE YÜRÜTÜLDÜ 18 Aralık 2025 Perşembe
- “BİZ”DE KORUNMAYA LAYIK GÖRÜNMEYEN “SU” 14 Eylül 2025 Pazar
- AÇLIK EYLEMİ 18 Temmuz 2025 Cuma
- ÇALTEPESİ’NDE TALAN VAR 01 Temmuz 2025 Salı